Chinese Restaurants in Saint Petersburg: A Study on the Sociology of Food

  • Junkai Jin Saint Petersburg University, Saint Petersburg, Russia j530519513@126.com
How to Cite
Jin J. Chinese Restaurants in Saint Petersburg: A Study on the Sociology of Food. Zhurnal sotsiologii i sotsialnoy antropologii (The Journal of Sociology and Social Anthropology), 20(3): 111–135 (in Russian).

Abstract

Nowadays, due to the globalization process, a latent tendency of growing impact of the Far East and Asian eating culture on the daily eating practices of people all over the world is more and more revealed. This tendency could be called nutritional «Esternization» as opposed to «Westernization». The success of Chinese restaurants all over the world, including Russia, is one of the best evidence of this tendency. 
Keywords:
sociology of food; Chinese restaurants; Chinese students; Saint Petersburg; food culture; «easternization»; «westernization»; sociology of food

References

Барт Р. (1994) Избранные работы. М.: Прогресс.

Барт Р. (1996) Мифологии. М.: Изд-во им. Сабашниковых.

Бурдье П. (2004) Различение: социальная критика суждения. Радаев В.В.(ред.) Западная экономическая социология: хрестоматия современной классики. М.: РОССПЭН.

Бродель Ф. (1986) Материальная цивилизация, экономика и капитализм, XV–XVIII вв. М.: Прогресс. Т. 1. «Структуры повседневности: возможное и невозможное».

Веблен Т. (1984) Теория праздного класса. М.: Прогресс.

Веселов Ю.В. (2014) Социология питания: теоретические основания. Бороноев. А.О. (ред.) Проблемы теоретической социологии. Вып. 10. СПб.: Изд. центр экономического факультета СПбГУ: 168–199.

Веселов Ю.В. (2015а) Современная социальная система питания. Журнал социологии и социальной антропологии, 18(1): 68–82.

Веселов Ю.В. (2015b) Повседневные практики питания. Социологические исследования, 1: 95–104.

Веселов Ю.В., Цзинь Цз. (2016) Процессы глобализации питания: взаимное влияние культур запада и востока. Здоровье и образование в XXI веке, 9: 135–141.

Волчкова Л.Т, Ганскау Е.Ю. (2001) Образцы семейного питания как фактор формирования социальных отношений и потребительских предпочтений на рынке продовольствия. Телескоп: журнал социологических и маркетинговых исследований, 1: 34–49.

Волчкова Л.Т., Минина В.Н., Ганскау Е.Ю., Волчков А.Н. (2000) Стратегии потребительского поведения населения на рынке продовольственных товаров Санкт-Петербурга. СПб.: Петрополис.

Ганскау Е.Ю. (2001) Образцы потребления продуктов питания в санкт-петербургских семьях. Волчкова Л.Т., Гронов Ю., Минина В.Н. (ред.) Социология потребления. СПб.: Социол. об-во им. М.М. Ковалевского: 109–129.

Ганскау Е.Ю., Минина В.Н., Семенова Г.И., Гронов Ю.Е. (2014) Повседневные практики питания жителей Санкт-Петербурга и Ленинградской области. Журнал социологии и социальной антропологии, 17(1): 41–58.

Ганскау Е.Ю., Минина В.Н. (2015) Правильный обед глазами петербуржцев. Журнал социологии и социальной антропологии, 18(1): 83–99.

Гремченко Е.П., Рощина Я.М. (2016) Факторы склонности к здоровому образу жизни. Вестник Российского мониторинга экономического положения и здоровья населения НИУ ВШЭ (RLMS-HSE). М.: Нац. исслед. Ун-т «Высшая школа экономики», 6: 118–163.

Громашева О.А. (2010) Организация питания в семье: гендерный аспект. Здравомыслова Е., Пасынкова В., Темкина А., Ткач О. (ред.) Практики и идентичности: гендерное устройство. СПб.: Европейский университет в Санкт-Петербурге: 159–205.

Дуглас М. (2000) Чистота и опасность: Анализ представлений об осквернении и табу. М.: КАНОН-пресс-Ц, Кучково поле.

Зарубина Н.Н. (2014) Практики питания как маркер и фактор социального неравенства в России. Историческая психология и социология истории, 2: 46–62.

Зарубина Н.Н., С.А. Кравченко (ред.) (2017) Социология питания: традиции и трансформации. М.: МГИМО.

Зиммель Г. (2010) Социология трапезы. Социология: теория, методы, маркетинг. 4: 187– 192.

Козырева П.М., Сафронова А.М., Старовойтов М.Л. (2014) Анализ фактического питания и пищевого статуса различных групп населения. Вестник Российского мониторинга экономического положения и здоровья населения НИУ ВШЭ (RLMS-HSE). М.: Нац. исслед. Ун-т «Высшая школа экономики», 4: 131–166.

Монтанари М. (2008) Голод и изобилие. История питания в Европе. СПб.: Alexandria.

Энгельс Ф. (1881) Американские продукты питания и земельный вопрос. Маркс К., Энгельс Ф. Соч 19: 278–280.

Ритцер Д. (2011) Макдональдизация общества. М.: Праксис.

Сорокин П. (1922) Голод как фактор. Петроград: Колос.

Barthes R. (1994) Izbrannye raboty [Selected Works]. M.: Progress (in Russian).

Barthes R. (1996) Mifologii [Mythologies]. M.: Izd-vo im. Sabashnikovyh (in Russian).

Barthes R. (2008) Toward a Psychosociology of Contemporary Food Consumption. In: Counihan C., Van Esterik P. (eds.), Food and Culture: A Reader. New York: Routledge.

Belasco W. (2002) Food matters: perspectives on an emerging field. Belasco W., Scranton P. (eds.), Food Nations: selling taste in consumer societies. New York, U.S.A., Routledge: 2–23.

Bourdieu P. (1984) Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste. Camb., Mass.: Harvard Univ. Press and Routledge & Kegan Paul.

Bourdieu P. (2004) Razlichenie: social'naja kritika suzhdenija [Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste]. Radaev V.V.(eds.) Zapadnaja ekonomicheskaja sociologija: khrestomatija sovremennoj klassiki [Western economic sociology: the handbook of modern classics]. M.: ROSSPEN (in Russian).

Braudel F. (1986) Materialnaya tsivilizatsiya, ekonomika i kapitalizm, XV–XVIII vv. [Material civilization, economics and capitalism, 15th–18th Centuries]. M.: Progress. T. 1. «Struktury povsednevnosti: vozmozhnoe i nevozmozhnoe» [The Structures of Everyday Life] (in Russian).

Chen Y., Sun X. (2005) The Anthropology of Diet in China. Guangxi Ethnic Studies, 3: 47–53 (in Chinese).

China Tourism Academy. Big data: 2016 China outbound tourists. [http://www.ctaweb.org/html/2017-1/2017-1-22-10-41-66902.html] (available at 25.06.2017) (in Chinese).

Counihan C. (2004) Around the Tuscan Table: food family and gender in twentieth century Florence. New York: Routledge.

Diner H. (2001) Hungering for America: Italian, Irish and Jewish Foodways in the Age of Migration. Cambridge: Harvard University Press.

Douglas M. (2000) Chistota i opasnost': Analiz predstavlenij ob oskvernenii i tabu [Purity and Danger: An Analysis of Concepts of Pollution and Taboo]. M.: KANON-press-C, Kuchkovo pole (in Russian).

Engels F. (1881) Amerikanskie produkty pitanija i zemel'nyj vopros [American food and land issue]. Marx K., Engels F. Soch. 19: 278–280 (in Russian).

Federalnaja sluzhba gosudarstvennoj statistiki [Federal State Statistics Service]. Informacionnye materialy ob okonchatel'nyh itogah Vserossijskoj perepisi naselenija 2010 goda [Informational materials about the final results of the 2010 population]. [http://www.gks.ru/free_doc/new_site/perepis2010/perepis_itogi1612.htm] (available at 25.06.2017) (in Russian).

Freedman P.H. (eds.) (2007) Food: The History of Taste. Berkeley and LA: University of California Press.

Ganskau E.Y. (2001) Obrazcy potreblenija produktov pitanija v sankt-peterburgskih sem'jah [Samples of food consumption in St. Petersburg families]. In: Volchkova L.T., Gronov Ju., Minina V.N. (red.) Sotsiologiya potrebleniya [Sociology of Consumption]. SPb.: Sociol. ob-vo im. M.M. Kovalevskogo: 109–129 (in Russian).

Ganskau E.Y., Minina V.N., Semenova G.I., Gronov Ju.E. (2014) Povsednevnye praktiki pitanija zhitelej Sankt-Peterburga i Leningradskoj oblasti [Everyday Eating Practices of St. Petersburg and Leningrad Region Citizens]. Zhurnal sotsiologii i socialnoy antropologii [The Journal of Sociology and Social Anthropology], 17(1): 41–58 (in Russian).

Ganskau E.Y., Minina V.N. (2015) Pravil'nyj obed glazami peterburzhcev [A Proper Dinner in the View of Saint Petersburg Citizens]. Zhurnal sotsiologii i socialnoy antropologii [The Journal of Sociology and Social Anthropology], 18(1): 83–99 (in Russian).

Goody J. (1982) Cooking, Cuisine and Class: A Study in Comparative Sociology. Cambridge: Cambridge University Press.

Gremchenko E.P., Roshchina Ja.M. (2016) Faktory sklonnosti k zdorovomu obrazu zhizni [The Factors of propensity to a healthy lifestyle]. Vestnik Rossiyskogo monitoringa ekonomicheskogo polozheniya i zdorovya naseleniya NIU VShJe (RLMS-HSE) [Russian Longitudinal Monitoring Survey – HSE]. M.: Nac. issled. Un-t «Vysshaja shkola jekonomiki», 6: 118–163 (in Russian).

Gromasheva O.A. (2010) Organizacija pitanija v sem'e: gendernyj aspect [Catering in the family: the gender aspect]. In: Zdravomyslova E., Pasynkova V., Temkina A., Tkach O. (eds.) Praktiki i identichnosti: gendernoe ustrojstvo [Practices and identities: gender structure]. SPb.: Evropejskij universitet v Sankt-Peterburge: 159–205 (in Russian).

Guthman J. (2001) Weighing in, Obesity, food justice, and the limits of capitalism. Berkeley: University of California Press.

Humble N. (2005) Culinary Pleasures: cookbooks and the transformation of British food. London: Faber and Faber.

Kaufman C.K. (2006) Cooking in Ancient Civilizations. Westport: Greenwood Press.

Kiple K.F., Ornelas K.C. (eds.) (2000) The Cambridge World History of Food. Cambridge: Cambridge University Press.

Kozyreva P.M., Safronova A.M., Starovoytov M.L. (2014) Analiz fakticheskogo pitanija i pishhevogo statusa razlichnyh grupp naselenija [The analysis of actual nutrition and nutritional status of different population groups]. Vestnik Rossiyskogo monitoringa ekonomicheskogo polozheniya i zdorovya naseleniya NIU VShJe (RLMS-HSE) [Russian Longitudinal Monitoring Survey – HSE]. M.: Nac. issled. Un-t «Vysshaja shkola jekonomiki», 4: 131–166 (in Russian).

L?vi-Strauss C. (1969) The Raw and the Cooked: Introduction to a Science of Mythology. vol. 1. Trans. John and Doreen Weightman. New York: Harper and Row.

L?vi-Strauss C. (2008) The Culinary Triangle. Counihan C., Van Esterik P. (eds.), Food and Culture: A Reader. New York: Routledge.

Mennell S., Murcott A. and van Otterloo A. (1992) The Sociology of Food: eating, diet and culture. London: Sage.

Mennell S. (1996) All Manners of Food: Eating and Taste in England and France from the Middle Ages to the Present. Chicago: University of Illinois Press.

Mintz S. (1985) Sweetness and Power: the place of sugar in modern history. Harmondsworth: Penguin Books.

Montanari M. (2008) Golod i izobilie. Istorija pitanija v Evrope [Hunger and abundance. History of Nutrition in Europe]. SPb.: Alexandria (in Russian).

Mu S. (2009) China: Sugar and Society – Farmers, Technology and the World Market. Guangzhou, Guangdongrenminzhuchubanshe (in Chinese).

Murcott A. Belasco W. and Jackson P. (eds.) (2013) The Handbook of Food Research. London: Bloomsbury Academic.

Peng Zh. (2013) Anthropology of Food. Beijing: Peking University (in Chinese).

Richards A. (1932) Hunger and work in a savage tribe: a functional study of nutrition among the Southern Bantu. London: Routledge & Kegan Paul.

Ritzer D. (2011) Makdonaldizacija obshhestva [The McDonaldization of Society]. M.: Praksis (in Russian).

Sorokin P. (1922) Golod kak factor [Hunger as a factor]. Petrograd: Kolos (in Russian).

Veblen T. (1984) Teorija prazdnogo klassa [The Theory of the Leisure Class]. M.: Progress (in Russian).

Veselov Y.V. (2014) Sociologija pitanija: teoreticheskie osnovanija [Sociology of food: theoretical foundations]. In: Boronoev. A.O. (eds.) Problemy teoreticheskoj sociologii [The problems of theoretical sociology]. Vyp. 10. SPb.: Izd. centr jekonomicheskogo fakul'teta SPbGU: 168–199 (in Russian).

Veselov Y.V. (2015a) Sovremennaja social'naja sistema pitanija [The Contemporary Social System of Food]. Zhurnal sotsiologii i sotsialnoy antropologii [The Journal of Sociology and Social Anthropology], 18(1): 68–82 (in Russian).

Veselov Y.V. (2015b) Povsednevnye praktiki pitanija [Routine practices of nutrition]. Sotsiologicheskiye issledovaniya [Sociological Studies], 1: 95–104 (in Russian).

Veselov Y.V., Jin J. (2016) Processy globalizacii pitanija: vzaimnoe vlijanie kul'tur zapada i vostoka [Globalization of food: the mutual impact of cultures between the “West” and the “East”]. Zdorovye i obrazovanie v XXI veke [Health and education in the XXI century], 9: 135–141 (in Russian).

Volchkova L.T., Ganskau E.Y. (2001) Obrazcy semejnogo pitanija kak faktor formirovanija social'nyh otnoshenij i potrebitel'skih predpochtenij na rynke prodovol'stvija[Samples of family nutrition as a factor for forming social relations and consumer preferences on the food market]. Teleskop: zhurnal sotsiologicheskikh i marketingovykh issledovaniy [Telescope: The Journal of Sociological and Marketing Research ], 1: 34–49 (in Russian).

Volchkova L.T., Minina V.N., Ganskau E.Ju., Volchkov A.N. (2000) Strategii potrebitel'skogo povedenija naselenija na rynke prodovol'stvennyh tovarov Sankt-Peterburga [Strategies of consumer behavior in St. Petersburg’s market of food products]. SPb.: Petropolis (in Russian).

Warde A. (1997) Consumption, Food and Taste: Culinary Antimonies and Commodity Culture. L.: Sage.

Warde A. (2015) On the sociology of eating. Revue d’?tudes en Agriculture et Environnement, 96(1): 7–15.

Wilk R. (2006) Home Cooking in the Global Village: Caribbean food from buccaneers to ecotourists. Oxford: Berg.

Wu Y. (2001) Hong Kong Style Tea Cafe: Globalization of Food Culture in Hong Kong. The Journal of Guangxi University for Nationalities, 4: 24–28 (in Chinese).

Wu D.Y.H., Chee-Beng T. (2001) Changing Chinese Foodways in Asia. Hong Kong: Chinese University Press.

Zarubina N.N. (2014) Praktiki pitanija kak marker i faktor social'nogo neravenstva v Rossii [food practices as a marker and a factor of social inequality in Russia: history and modernity]. Istoricheskaya psikhologiya i sotsiologiya istorii [Historical psychology and sociology of history], 2: 46–62 (in Russian).

Zarubina N.N., S.A. Kravchenko (eds.) (2017) Sociologija pitanija: tradicii i transformacii [Sociology of food: traditions and transformations]. M.: MGIMO (in Russian).

Zhang Zh. (2008) Anthropology of Food. In: Zhao Z., Chen G. (eds.) Anthropology. Beijing: Renmin University of China: 240-254 (in Chinese).

Zimmel G. (2010) Sociologija trapezy [Sociology of eating]. Sotsiologiya: teoriya, metody, marketing [Sociology: theory, methods, marketing]. 4: 187– 192 (in Russian).

Citation Formats
Other cite formats:

ACM
[1]
Jin, J. . Chinese Restaurants in Saint Petersburg: A Study on the Sociology of Food. Zhurnal sotsiologii i sotsialnoy antropologii (The Journal of Sociology and Social Anthropology). 20, 3 (), 111–135.